tiistai 11. maaliskuuta 2014

Viikonloppu hevostelun merkeissä !

Heippa !

Olin tosiaan koulun (Hyria) puolesta HHF- Messuilla töissä. Perjantaina olin 14-19 töissä kuivittamassa ja vastaanottamassa hevosia. Ohjattiin hevosia oikeisiin karsinoihin ja kyseltiin hoito-ohjeita. Ensimmäiset tunnit meni siihen kuivittamiseen eli heitettiin purut karsinoihin. Sen jälkeen trailereita alkoikin tulemaan pikkuhiljaa toinen toisensa jälkeen. 


Hevoset purettiin verryttely kentälle ja siitä ohjattiin karsinoihin. Osa hevosista tuli hieman vauhdikkaammin trailereista kuin toiset, olisiko pientä jännitystä ollut ilmassa ? :) 


Perjantai oli sitten aikalailla siinä minun osaltani. Yöksi menin kotiin ja ja viideltä olikin sitten jo kello soimassa. Seitsemäksi piti olla messarissa töitä tekemässä. Siellä oli yö vuorolaiset jo aloitelleet karsinoiden siivoamista ja aamuheinien/ruokien jakamista + tietenkin vesien lisäystä. Jatkettiin sitten siitä, jotta yö vuorolaiset pääsivät sitten aamupalalle käymään. 


Yhtä karsinaa siivosi kaksi opiskelijaa. Toinen siivosi ja toinen piti varmuuden vuoksi hevosesta kiinni. Tämä oli oikeastaan niitä ainoita tilaisuuksia päästä koskemaan hevoseen. Siivoamiset sujuivat hyvin ja hevosilla oli kaikki hyvin. Tästä sitten omistajat alkoivat saapua myös 7-10 välillä ja siinä sitten sai käydä liikuttamassa hevosta verryttely kentällä ihan rauhassa ennen messujen alkamista. 


Kun messut alkoivat eivät hevoset omistajineen voineet turvallisuus syistä kävellä ilman meidän tekemiä köysikujia. Köysikujat tehtiin niin, että hevosen molemmilla puolilla oli muutama oppilas narun päässä ja ýksi oppilas meni siinä hevosen edessä ohjaamassa ihmisiä pois tieltä. Pahimmilla ruuhka-ajoilla se oli aika vaikeaa kun ihmisiä oli todella paljon.


Avustettiin tietenkin kaikessa mahdollisessa missä nyt ikinä oltiinkaan avuksi. Yritimme parhaamme mukaan vastata kaikkien kysymyksiin, toivottavasti onnistuttiin siinä hyvin. 

Kun messut sulkeutuivat niin ratsukot pääsivät taas kentille liikuttamaan hevosiaan. Kymmenen aikaan hevosten omistajat poistuivat hallista ja tilanne oli hetken levoton. Kun mukana on tammoja ja oreja lähekkäin. Muutama ori halusi kovasti päästä tervehtimään tammoja. Ja kuitenkin on monelle hevoselle uutta ja jännittävää tuo messuilla olo ja vieraalle paikalle yöksi jääminen. Muutaman hevosen karsinapaikkaa vaihdettiin yöksi rauhoittamaan jotain toista hevosta ja se onnistui hyvin. Loppuen lopuksi messuhalli hiljeni ja hevoset kävivät pitkäkseen. Monet hevosen omistajista jakoivat itse ilta ruoat, mutta myös me jaettiin illemmalla monelle. 


Siitä mentiin sitten ylös ja valvottiin 12 asti kunnes mentiin ekalle yö kierrokselle. Kaikilla oli kaikki hyvin ja oli erittäin rauhallista. Lisättiin sitten vettä hevosille. Siitä mentiin nukkumaan ja toiset meistä heräsi kahden tai kolmen aikoihin tarkastamaan hevosten tilannetta. Aamulla herättiin siinä puoli seitsemän aikoihin ja mentiin tekemään sitä normaalia aamutallia. Siinä oli sitten samanlainen päivä edessä. Kaikki sujui taas hyvin.

Mukana oli myös kaksi aasia ja muistaakseni alpakka ja laama.

Aina kun hevosia lähti ja karsinoita jäi tyhjäksi niin mentiin niitä siivoamaan (kaikki purut ym. pois) jottei sitten illaksi jää kaikkia karsinoita. Olisikohan niitä nyt ainakin 70 karsinaa ollut. 


Illalla messujen loputtua alkoi hulina. Näytteilleasettajat alkoivat purkaa ständejään ja me tyhjättiin karsinat. Yhdestä karsinasta tuli n. 3-4 kottikärryllistä purua. Lavoja oli molemmissa päissä yhdet. Kottikärryjä ehkä kuudet. Joten voitte vain kuvitella kuinka kipeitä kaikkien jalat oli tämän jälkeen. Tulipahan ainakin kuntoiltua.  Kaikki vuorot olivat vapaaehtoisia ja niitä sai tehdä oman jaksamisen mukaan. Otin itse kaikki mahdolliset vuorot mitä sai ottaa :)!


Saatiin ainakin hyvää palautetta ja toivottavasti päästään seuraavana vuonna uudestaan :) ! Iso kiitos messujen järjestämisestä kuuluu Essille ! Uusia tuttavuuksia tuli ja opin paljon uutta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti